Turkki 2004

15.5.2004 Matkalla Turkkiin

Heräilen lauantai aamuna. Työviikko on ollut todella vauhdikas ja olen aivan poikki. Edellisestä lomasta on puoli vuotta, joten onkin jo aika päästä etelän lämpöön. Turkissa olen viimeksi ollut yhdeksän vuotta sitten.

Suurin osa tavaroista on vielä pakkaamatta. Eilen illalla pesin vielä epätoivon vimmalla viimeisiä vaatteita matkaa varten. Onneksi lento lähtee vasta illalla ja aikaa on yllin kyllin.
Moskeija.
Keitän itselleni aamuteet ja luen päivän lehden. Pakkailen tavaroita ja siivoilen kämppää. Aika kuluu verkkaisesti ja olen valmiina reilusti etuajassa.

Päätän lähteä kentälle julkisilla. Lyllerrän tavaroineni junalle ja vaihdan sitten Helsingissä bussiin. Matka sujuu vaivattomasti ja säästän taksirahat. Olen kentällä turhan aikaisin, mutta toisaalta on aikaa kierrellä kaupoissa. Istahdan lasilliselle viiniä ja nautin olostani.

Lento lähtee ajallaan. Viereeni istuu puhelias herra ja juttelemme koko matkan ajan. Koneesta ovat loppuneet olut ja viini. Lentoemot tarjoilevat kuitenkin kirkkaita. Tosin vain kerran eli sen jälkeen tarjoilu loppuu. Tilaan whiskykolan ... saan mukillisen whiskeytä ja pienen lirauksen kolaa lasiini.
Kari. Vieressä istuva herra toteaa, että hän on käynyt täällä aikaisemminkin ja tiesi, että tarjoilevat vain kerran alkoholia. Niinpä hän kaivaa oman vodkapullon ja tissuttelemme sitä loppu matkan.

Yhden aikaa yöllä saavumme Antalyaan. Edessä on vielä parin tunnin bussimatka Alanyaan. Olo on nuutunut, mutta nukkumisesta ei tule mitään. Viereeni sattuu toinen puhelias herra, joka puolestaan kaivaa pullollisen rakia laukustaan. No, sujuuhan se matkan teko näinkin.

Neljän jälkeen aamulla olen perillä hotellilla. Väsyttää vietävästi ja käryn nukkumaan välittömästi.

16.5.2004 Alanya

Herään neljän tunnin jälkeen. Väsyttää vielä, mutta päätän nousta. Hotellihuone on iso, viihtyisä ja siisti. Olen muutenkin tyytyväinen hotelliin.
Käväisen suihkussa ... kuumasta vedestä ei ole tietoakaan, mutta en jaksa välittää. Heitän sortsit jalkaan ja suuntaan kaupungille.

Alanya on paljon isompi kaupunki kuin osasin odottaakaan. Kävelen puolitoista tuntia ja ihmettelen maailman menoa. Toinen sandaaleistani lopettaa yhteistyön ... onneksi täällä on kaupat pullollaan tavaraa. Lyllerrän takaisin hotellille ja vaihdan rahaa. Sitten läheiseen markettiin ja jääkaappi täyteen vettä.
Loikoilen altaalla puolisen tuntia ja sitten vuorossa on tervetulotilaisuus. Tilaisuus menee nopeahkosti ja sen jälkeen kävelen pitkin rantakatua. Pysähdyn syömään lounaaksi spagetti cabonaran :-) Seutu on kaupungin kalleinta ja hinnaksi tulee oluen kanssa 8 euroa .. ei kuitenkaan paha hinta.

Tallustan takaisin hotellille ja menen loikoilemaan altaalle. Uni meinaa tulla väkisin. Ilma on upea ja aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. Nautin loikoilusta ja pari tuntia vierähtää hetkessä. Pulahdan uimaan ... vesi on juuri sopivan lämpöistä ja virkistää mukavasti.
Alanya.
Käväisen huoneessa suihkussa ja vaihtamassa vaatteet. Lähden uudemman kerran kävelemään ja tällä kertaa pääsen shoppailun makuun. Postikortit ovat täällä uskomattoman halpoja. Eurolla saa peräti 15 korttia. Mukaan tarttuu myös pari pitkähihaista paitaa ... 12 euroa kappale. Kenkäkaupasta ostan itselleni uudet sandaalit.

Onneksi rahat loppuvat ja joudun palaamaan hotellille. Istuskelen parvekkeella kirjoitellen kortteja ja rentoutuen.

Lähden jälleen kaupungille. Käväisen vaihtamassa rahaa ja sitten syömään. McTurco maistuu todella hyvältä :-) Istuskelen vielä iltaa London Underground nimisessä baarissa. Parin oluen jälkeen olen valmis nukkumaan.
Meri linnakkeelta katsottuna. 17.5.2004 Linnake

Hereään neljän aikaan yöllä. Vatsa on sekaisin kuin seinäkello. Nukahdan kuitenkin vielä uudestaan. Yhdentoista tunnin yöunien jälkeen päätän nousta. Olinkin paljon väsyneempi kuin luulinkaan.

Käväisen suihkussa ja hyppään taksiin. Päämääränä on Alanyan keskellä oleva linnake. Taksimatka maksaa mukavat 15 miljoonaa. Onneksi taskussani sattuu olemaan 200 miljoonaa Turkin liiraa.

Linnake on yllättävän korkealla ja sieltä avautuu mahtava näköala kaupunkiin sekä merelle. Itse linnake on melko vaatimaton, mutta näköala on matkan arvoinen.

Päätän kävellä takaisin kaupunkiin. Ilma on mukava ja taivaalla utuista pilveä. Istahdan mukavaan näköala baariin oluelle. Olo alkaa pikku hiljaa rentoutumaan.
Kirjoittelen kortteja ja lueskelen kirjaa. Täällä ylhäällä kaupungin melu ei enää häiritse. Päätän syödä lounaaksi juustomunakkaan. Jaan ruokani suloisen kissan kanssa, joka leiriytyy pöytäni luo.

Jatkan matkaa kohti Kleopatra rantaa. Ranta on noin kolme kilometriä pitkä ja valkoista hiekkaa. Loikoilen rantatuolissa ja nautin lämmöstä. Uskaltaudun mereen uimaan. Vesi tuntuu mukavan vilpoiselta vaikka onkin yli kaksikymmentä asteista. Aallokko on todella raju ... uimahousut meinaavat karata jalasta ja täyttyvät pienillä kivillä. Syvällä uiminen on helppoa ja aallokko ei enää vaivaa.

Muutaman tunnin jälkeen kävelen takaisin hotellille. Otsa on palanut kauniin punaiseksi, mutta muuten olen säästynyt pahimmilta palovammoilta.
Olen todella tyytyväinen Bon Apart hotelliin. Huone on erittäin siisti ja hyvä hintaan nähden. Makuuhuone on erillinen ja sänky mukava. Käytettävissä on keittolevy, kattiloita ja jääkaappi. Olohuoneessa on sohva ja ruokapöytä. Parveke on tilava ja rakennettu niin, että se on koko ajan varjossa. Ainoa heikko puoli on äänieristys ... sitä ei kerta kaikkiaan ole ja niin hotellin kuin kadunkin äänet kuuluvat koko ajan. Toisaalta en pahemmin kärsi melusta joten tuokaan seikka ei haittaa.

Yhdeksän maissa illalla lähden jälleen liikenteeseen. Pudotan matkalla ensimmäiset postikortit laatikkoon. Pysähdyn syömään yhteen kadun varren ravintoloista. Valitsemani pihvi on todella hyvä ... en muista milloin olisin viimeksi syönyt niin hyvää. Paikka on muutenkin viihtyisä ja tarjoilijat mukavia. Nautin illasta ja lyllerrän hotellille ennen puoltayötä. Vieläkin väsyttää, mutta onneksi lomalla voi nukkua kaikessa rauhassa.

18.5. 2004 Rafting
Joki.
Heräilen aamulla hieman ennen kello yhdeksää. Olen lähdössä laskemaan koskea kumiveneellä. Olo on mukavan leppoisa ja retken alkuun on vielä pari tuntia. Löhöilen ja käväisen suihkussa.

Menen puoleksi tunniksi loikoilemaan altaalle. Päivä on jälleen kaunis ja lämmin. Seuraavaksi ohjelmassa on koskenlaskua. Retkelle ei ole menossa kuin kolme suomalaista ja opas. Loput matkalaiset ovat Venäjältä.
Kari valmiina raftingiin. Kuunneltuani pari tuntia venäläistä poppia ja matkaselostusta alan tottua kieleen. Pysähdymme hetkeksi huoltikselle ja suuntaamme sitten kohti vuoristoa. Vuorilla ilma on viileämpää ja sateista.

Pysähdymme keräämään tarvittavat varustukset. Saan itselleni märkäpuvun, kypärän, pelastusliivit sekä sadetakin. Luvassa on siis märkä reissu. Ennen veneille menoa käväisemme vielä lounaalla.

Saavumme rantaan kaikkine romppeinemme. Edessä on pikainen opastus pelisäännöistä ... venäjäksi ... ja sitten kumiveneeseen. Pienen totuttelun jälkeen opin komennot venäjäksi ja sitten ei muuta kuin menoksi. Meitä on lautassa kymmenen joista kuusi meloo.

Syöksymme ensimmäiseen koskeen iloisesti nauraen ja palkinnoksi nielaisen litran mutaista vettä. Tämä on hauskaa!! Nautin täysin siemauksin matkasta. Jalat ovat terveen siniset. Ainoa keino pysyä lautalla on tunkea jalat kumiveneen reunan alle. Vesi on kylmää, mutta melominen lämmittää mukavasti.
Edessä on noin 14 kilometrin matka. Meno on melko rauhallista ja ihailen maisemia. Hieman ennen loppua saan luvan hypätä veneestä ja kokeilla joessa killumista. Vesi tuntuu tässä vaiheessa mukavalta :-)

Sitten hupi onkin ohi. Luovutamme varusteet ja vaihdan ylleni kuivat vaatteet. Jalassa on kunnon kramppi ja iho sinertää kauniisti. Päätän retken kylmällä oluella ja sitten on edessä matka takaisin Alanyaan. Ihailen kauniita maisemia ja yritän pysyä hereillä.

Hotellilla heitän puhtaan paidan niskaani ja kävelen automaatille. Rahavarat kaipaavat täydennystä ... Istahdan läheiseen ravintolaan pitsalle. Olo on rankan päivän jälkeen väsynyt, mutta onnellinen. Käväisen tosin vielä ostamassa pari t-paitaa :-)
19.5.2004 Merellä

Heräilen aamulla, käväisen suihkussa ja pakkaan repun. Päämääränä on viettää päivä merellä. Taivas on puoliksi pilvessä, mikä sopii hyvin. Merellä aurinko kuitenkin tarttuu voimakkaasti ja toivottavasti en kärvähdän aivan kokonaan.

Tallustelen aulaan ja juttelen Deturin oppaan kanssa ... onneksi ... nouto ei meinaan tapahdu hotellilta vaan läheisen tavaratalon edestä. Olin jo autuaasti unohtanut asian. Hölkkään tapaamispaikalle ja saavun paikalle juuri sopivasti bussin saapuessa.

Poimimme kyytiin vielä muutaman matkustajan ja ajamme sitten satamaan. Vene on isohko ja siihen mahtuisi reilut sata matkustajaa. Meitä on kuitenkin vain 60, joten tilaa on reilusti.
Alanyan satama.
Saan laivassa oikein mukavan paikan ja löhöilen auringosta nauttien. Purjehdimme aluksi katsomaan paria luolaa. Tarjolla olisi mahdollisuus kiivetä kalliolle ja hypätä veteen kymmenen metrin korkeudesta. Jätän mahdollisuuden tällä kertaa väliin.

Retken hintaan kuuluvat juomat ja laivalla porukka nauttii auringosta sekä juomista. Loikoilen kädessäni lasillinen punaviiniä ja ihailen maisemia. Myös lounas tarjoillaan laivassa. Ruoka on ihan hyvää ja tutustun samalla suomalaiseen perheeseen. Ruokailun jälkeen siirrymme takaisin kannelle jatkamaan jutustelua.

Paluumatkalla laivamme viereen eksyy muutama delfiini. Seuraamme innolla niiden temmeltämistä. Aika kuluu nopeasti ja olemme takaisin satamassa ennen kuin huomaammekaan.
Kaupungilla. Saavun hotellille ... päivä merellä on vienyt voimat ja päätän lähteä altaalla olevan hierojan hoiviin. Puolen tunnin hieronta tuntuu mahtavalta. Otan vielä kasvonaamion ja hieronnan ... vanhan täytyy yrittää peittää rypyt ;-)

Olo on kuin uudesti syntynyt. Käväisen suihkussa ja istuskelen huoneeni parvekkeella kortteja kirjoitellen. Tekstiviestittelen Petrin ja Hannan kanssa ja päätämme tavata kaupungilla.
Vaihdan vaatteet ja tallustelen EV:hen pihville. Tarjolla on myös elävää musiikkia ja pihvi on jälleen todella hyvä. Petri ja Hanna liittyvät seuraani ja istumme iltaa jutellen sekä musiikkia kuunnellen.

Olemme kaikki väsyneitä meriretken jäljiltä ja suuntamme hotelleille jo ennen puoltayötä. Ilta on ollut hauska ja kävelen vielä hetken kaupungilla ennen nukkumaan menoa.
20.5.2004 Altaalla

Heräilen ennen yhdeksää ... tosin muslimien rukouskutsu herättää joka aamu ensimmäisen kerro viideltä aamulla ... kuten joka aamu tähän mennessä. Käväisen vaihteeksi kylmässä suihkussa ... aamulla hotellin kuuma vesi ei millään riitä kaikille ja lopputuloksena on virkistävä herätys.
Ostoksilla.
Laitan sortsit jalkaan ja tallusta hotellin altaalle. Päivä on täysin pilvetön ja hakeudun varjoon. Selkä paloi kauniin vaaleanpunaiseksi meriretkellä, joten tänään on syytä välttää aurinkoa. Tilaan itselleni kahvin ja lueskelen kirjaa.

Puoliltapäivin on vuorossa tunnin hieronta. Makaan ja nautin. Olo on todella rento. Hieronnan jälkeen käväisen suihkussa ja tapaan Hannan sekä Petrin basaarialueella. Kiertelemme ja kaartelemme kojuja. Ostan tällä kertaa vain yhdet shortsit.

Nälkä yllättää ja menemme syömään läheiseen ravintolaan. Annos on mahtava ... lammasta, nautaa, kanaa, ranskiksia ja vaikka mitä. Ruuan jälkeen olen aivan turvoksissa ja suuntaan hotellille.

Pulahdan pikaisesti uimaan altaaseen ja sitten onkin päiväunien vuoro. Petri tekstiviestittelee ja lähden koko sisarusparven kanssa takaisin basaarialueelle. Veera, Ilona ja Hanna liittyvät seuraamme. Istuskelemme jonkin aikaa ravintolassa ja käväisemme aina välillä kaupoissa osan porukasta vahtiessa tavaroita.
Cleopatra beach. Seuraavana vuorossa on pääkadun varrella sijaitseva kahvila. Tilaamme valtavan määrän erilaisia herkkuja pöytään. Makeannälkä katoaa jossain vaiheessa. No, eipähän tarvitse syödä päivällistä. Lasku on aivan naurettavan pieni. Olemme ahmineet vuoren herkkuja ja hinnaksi tulee vaivaiset 12 euroa.

Sitten takaisin ostoksille. Istumme pitkään ja hartaasti yhdessä liikkeistä. Lopputuloksena ostan farkkutakin ja farkut. Lomabudjetti on jo ylittynyt reilusti :-)

illan päätteeksi istumme vielä EV:ssä oluella ja kahden maissa yöllä suunnistan takaisin hotellille.

21.5.2004 Rannalla

Heräilen aamulla ennen yhdeksää. Kirjoittelen loput kortit, pakkaan repun ja suunnistan toistamiseen Kleopatra rannalle. Päämääränä viettää päivä rannalla loikoillen.
Taivas on sininen ja lojun varjon alla kirjaa lukien. Välillä pulahdan ihanan viileään mereen. Aallokko on tänään pientä, joten meressä voi viettää aikaa oikein kunnolla.

Kolmen tunnin jälkeen kyllästyn ja lähden takaisin hotellille. Vuorossa on viimeinen hieronta. Lojun ja nautin hierottavana olemisesta. Sitten suihkuun ja istuskelemaan hotellin parvekkeelle.
Rahaa on kulunut enemmän kuin oletin. Olen tuhlannut ainakin miljardin ... ihan oikeasti ... vaikka hinnat ovat olleet edulliset olen pääasiallisesti syönyt kalliilla rantakadulla. No, eipä oikein jaksa murehtia rahoja ... Suomessa voi sitten syödä hernekeittoa ;-)

Lähden viiden aikaan iltapäivällä aamiaiselle ... kunnon pihvi tekee hyvää :-) Istuskelen ja nautin olutta. Petri liittyy seuraani ja innostumme pelaamaan eräänlaista tornipeliä.

Palikat muodostavat korkean tornin ja tarkoituksena on ottaa välistä yksi pois kaatamatta rakennelmaa sekä vielä lisätä palikka takaisin tornin huipulle. Onnistun voittamaan kaikki pelit ... jopa pelin ravintolan tarjoilijatarta vastaan.

Lähdemme kävelemään basaari alueelle ja onnistumme hetken etsinnän jälkeen löytämään kaikki siskokset. Tytöillä on oikein kunnon kantamukset ja kunnon vauhti päällä.
Peli meneillään.
Poikkeamme syömään McDonald'siin ja sitten vielä parille oluelle. Olen hotellilla yhden maissa yöllä.

22.5.2004 Matkalla kotiin
Matkalla takaisin kotiin. Viikko on vierähtänyt aivan liian nopeasti. Edessä on paluu kylmään Suomeen. Lojun vielä tunnin altaalla ja nautin samalla englantilaisen aamiaisen. Sitten suihkuun ja pakkaamaan.

Tavarat mahtuvat helposti laukkuun ... en siis ole sittenkään ostanut liikaa paikallisista kojuista ;-)

Luovutan tallelokeron ja avaimet. Menen odottamaan bussia, joka saapuukin etuajassa. Edessä on jälleen kahden tunnin ajomatka Antalyaan. Olo on rento ja saavumme ajoissa kentälle.
Jonot ovat pitkät, mutta meille jää hyvin aikaa käväistä kebabilla, duty freessä ja sitten vielä vessassa.

Kotilento sujuu rattoisasti ja neljä tuntia menee hujauksessa. Mukava olla jälleen kylmässä kotimaassa :-)
* Karin kotisivu *