Tunisia 2003

7.11.2003 Matkalla Tunisiaan

Ajan töistä kotiin ja pakkaan loput matkatavarat. Marja pirauttaa kännykkään, tyttö on saapunut juuri Lontoosta ja sovimme treffit kentälle. Hyppään taksiin tavaroineni ja suunnistan kentälle.

Istuskelemme hetken kentällä viinilasin äärellä ja vaihdamme puolen vuoden kuulumiset. Sitten minun onkin aika suunnistaa lähtöselvitykseen ja Marjan pikkujouluihin. Pääsen helposti lennolle ja edessä on neljän tunnin lento Tunisiaan.
Tunisia.
Lennolla on opas mukana, mikä on ihan hyvä asia. Saan myös selville hotellini nimen, Sindbad ja kaupunki on Sousse. Katselen muita matkalle tulevia ja totean, että mukaan on mahtunut jos jonkinlaista hiihtäjää. Olen onnellinen, että otin yhden hengen huoneen itselleni :-) Lento menee kuitenkin nopeasti ja ruoka on yllättäen hyvää.

8.11.2003 Sousse

Hotelli osoittautuu mukavaksi. Huoneita on paljon ja ne ovat siistejä. Paikka on kuitenkin hieman nuhjuinen, mutta mikä parasta hotellilla on uima-allas.
Kauniin sininen meri. Päätän käväistä suihkussa. Hanasta tulee kauniin ruskeaa vettä ja joukkoon tipahtaa vielä kolmen sentin mittainen toukka. Katselen epätoivoissani ruskeaa vanaa, joka valuu suihkusta. Onneksi väri muuttuu viiden minuutin lorottelun jälkeen ja päätän uskaltautua pesulle.

Aamiainen on halpa, vaivaiset kaksi dinaaria. Tarjoilu on vaatimaton, mutta maha tulee täyteen. Päätän poikkeuksellisesti lähteä tutustumistilaisuuteen, koska en aikaisemmin ole ollut Tunisiassa.

Rahanvaihto on helppoa. Kaikkialla on sama kurssi ja laki kieltää vaihtopalkkion vastaanottamisen. Vaihdan aulasta itselleen matkan ensimmäiset dinaarit. Eurolla saa 1.44 dinaaria.

Lämmintä on mukavat 25 astetta ja nautin lämmöstä. Aurinko ja valo tekevät ihmeitä Suomen syksyn jälkeen.
Tervetulotilaisuus on onneksi lyhyt. Varaan itselleni kahden päivän retken Saharaan :-) Edessä on siis maanantai ja tiistai bussissa.

Tilaisuuden jälkeen lähden rannalle kävellylle. Meri on sininen ja rantaa riittää noin 10 kilometriä. Istahdan välillä oluelle ja nautin lomasta. Alan pikku hiljaa rentoutumaan ja nauttimaan löhöilystä.

Siirryn altaalle nauttimaan auringosta ja kirjoittelen samalla kortteja. Pulahdan välillä uimaan ... vesi on jäätävän kylmää ja virkistää mukavasti.
Tunisiassa ei tällä hetkellä ole pahemmin turisteja eli sesonki on ohi. Hotellissa on lähinnä suomalaisia ja muutama muu ihminen. Suurin osa huoneista on tyhjillään ja kaikkialla on mukavan rauhallista.

Muslimeilla on menossa parhaillaan ramadan kuukausi. Auringon ollessa ylhäällä paikalliset eivät syö, juo, polta tai harrasta seksiä. Välillä huomaa, että ihmisillä on hermot kireällä. No, jos itse olisi koko päivän juomatta ja syömättä saataisi hymy jossain vaiheessa hieman hyytyä :-(
Kari altaalla.
Kaikki tämä vaikuttaa myös turistien käyttäytymiseen ... ihmiset syövät ja juovat lähinnä hotellialueella, jotta eivät pahoittaisi paikallisten mieliä. Hotelleissa palvelu kylläkin pelaa eli ruokaa ja juomaa on tarjolla myös päivisin. Tunisialaisista 98 prosenttia on muslimeja.

Illalla lähden etsimään ruokapaikkaa. Aurinko on juuri laskenut ja koko kaupunki on tyhjentynyt ihmisistä. Luonnollisesti kaikki ovat rynnänneet koteihinsa syömään heti kun siihen on mahdollisuus. Kävelen muutaman kilometrin kaupungilla ja ihmettelen suljettuja kauppoja. Lyllerrän takaisin hotellille.

Matkalla pysähdyn lasilliselle viiniä ... hirvein kokemus elämässäni. Jos Kreetalla maistoin huonoa viiniä niin tämä on kyllä kaiken huippu. Punaviinietikkakin olisi parempi vaihtoehto. Luovutan muutaman huikan jälkeen ja maksan hämmentyneelle tarjoilijalle ... rassukka erehtyy vielä kysymään olenko jo todella lopettanut ... yritän hienovaraisesti kertoa, että viini ei nyt oikein maistunut.

Hotellin seisova pöytä on vaatimaton mutta edullinen. Joka tapauksessa en ole syönyt mitään aamiaisen jälkeen joten jotain purtava on saatava tai muuten käy huonosti. Istuskelen vielä hotellin baarissa ja nautiskelen whisky colaa :-)
El Jem. 9.11.2003 Vanhakaupunki

Herään yhdeksän tunnin yöunien jälkeen. Nautin aamusta ja loikoilen sängyssä lukien Harry Potteria. Parin tunnin jälkeen vaihdan uikkarit jalkaan ja suuntaan uima-altaalle. Lämmintä riittää ja jälleen auringossa on mukavat 25 astetta.

Naukkailen olutta ja pistäydyn välillä vilvoittelemassa altaassa. Parin tunnin jälkeen luovutan ja siirryn loikoilemaan huoneeseen.

Päätän lähteä kävellen Sousse keskustaan. Parinkymmenen minuutin lyllertämisen jälkeen kyllästyn ja hyppään taksiin. Matka maksaa huikeat kolme euroa. Lähden seikkailemaan vanhaan kaupunkiin. Kauppakujat ovat kapeita ja aivan täynnä ihmisiä. Ostan itselleni kengät ... hinta on edullinen, hieman yli 30 euroa nahkaisista kävelykengistä.
Yritän nostaa rahaa automaatista ... kolmannen jälkeen luovutan ja päätän suunnistaa takaisin hotellille. Hyppään vaihteeksi taksiin.

Istuskelen hetken altaalla ja sitten suunnistan huoneeseen lueskelemaan. Parin tunnin loikoilun jälkeen suunnistan hotellin baariin. Nautiskelen viinistä ja juttelen samalla suomalaisen rouvan kanssa.

Syön vaihteeksi hotellilla. Seuraan eksyy opas ja istumme naureskelemassa matkalaisten kommelluksille. Istahdan baariin vielä yhdelle ja suunnistan sitten nukkumaan. Aamulla on herätys kello viisi :-(
10.11.2003 Sahara

Hereään aamulla kukonlaulun aikaan. Siis ihan oikeasti kukon lauluun. Kello soi varttia yli viisi kilpaa kukon kanssa. Edessä on kahden päivän retki Etelä-Tunisiaan. Raahaudun kuudeksi aulaan muiden matkalaisten kanssa. Bussi saapuu ajallaan ja pääsen istuskelemaan.

Poimimme lisää matkustajia Sousse eri hotelleista. Sousse on Tunisian kolmanneksi suurin kaupunki, asukkaita hieman alle 400 000. Soussesta jatkamme 25 kilometrin päähän Monastiriin, josta poimimme lisää matkustajia kyytiin.

Seuraavaksi suuntaamme kohti etelää ja El Jemiä. Matkalla katselen maisemia. Kuten muissakin Välimeren maissa tarjolla on loputon jono oliivipuita. Reilun tunnin matkaamisen jälkeen olemme perillä.

El Jemissä sijaitsee maailman kuudenneksi suurin Roomalainen amfiteatteri. Teatteri on rakennettu aikanaan 200-luvulla Rooman vallan aikana.
Kari El Jemin käytävällä.
Rakennelma on vaikuttava ja kiertelen pitkin ja poikin. Paikka on restauroitu hyvin ja olen positiivisesti yllättynyt näkemästäni. Nälkä alkaa vaivaamaan ja ostan pussillisen perunalastuja.

Sitten takaisin bussiin ja suuntaamme syvemmälle etelään kohti Mahresta. Katselen maisemia ... nähtyäni noin miljoona oliivipuuta kyllästyn. Kaivan kännykän ja rupean pelaamaan Civiä :-)

Mahreksessa pysähdymme hetkeksi. Kävelen rannalla ja yritän saada epätoivoisesti väriä ihooni. Pysähdyspaikalla on suuri joukko erilaisia patsaita. Ihmettelen ja ihastelen niitä. Sitten taas bussiin ja suunta kohti Matmataa.
Yksi Mahareksen monesta patsaasta. Parin miljoonan oliivipuun jälkeen maasto alkaa muuttumaan. Puita on vähemmän ja kasvillisuus karumpaa. Takapuoli on puuduksissa, mutta onneksi kohta on tarjolla lounasta.

Pysähdymme matkalla pikaisesti berberiluolakodissa. Maahan on kaivettu yhdeksän metriä syvä kuoppa, jonka seinustoille on sitten tehty huoneet. Ilma huoneissa on mukavan viileää ja lämpötila pysyy noin kahdeksassatoista asteessa ympäri vuoden. Pihalla on myös suloinen kamelinpoikanen turistien ihmeteltävänä.

Hetken päästä on vuorossa vaatimaton lounas. Matmata on lievä pettymys ... odotin jotain vaikuttavampaa. Onhan osia Star Wars elokuvasta filmattu täällä.

Kaukaa katsottuna maisema näyttää aivan kuin olisimme kuussa. Valitettavasti kaikki paikat, joissa käymme, ovat varsinaisia turisturysiä. No, tulihan paikka kumminkin nähtyä. Taas on vuorossa bussissa istumista ...
Vihdoinkin saavumme Saharan laidalle. Edessä on 1600 kilometriä hiekkaa. Hyppäämme dromedaarien selkään ja suuntaamme aavikon laidalle. Kamelilla ratsastaminen on hauskaa. Kaikkein vaikeinta on pysyä selässä, kun kameli nousee seisomaan, mutta itse matkan teko on hauskaa.

Aavikolla on ihanan hiljaista. Hieno puuterimainen hiekka imee itseensä kaikki äänet. Istuskelemme dyyneillä ja ihailemme auringon laskua. Täällä voisi olla pitempäänkin. Olemme aivan aavikon reunalla ja päätän, että joskus haluan syvemmälle Saharaan.
Ratsastamme kameleilla takaisin bussille ja ajamme hotellille. Ryntään samoin tein uima-altaaseen ... vesi on jälleen jääkylmää. Uiminen tekee hyvää. Käväisen vielä suihkussa ja sitten vuorossa on illallinen. Ruoka on ihan syötävää. Istuskelemme vielä kittaamassa olutta ja hieman ennen kymmentä suuntaan nukkumaan.

11.11.2003 Suolajärvi

Kello soi aamulla hieman ennen viittä. Uni olisi vielä maittanut ... suihkuun, pakkaamaan ja sitten aamiaiselle. Ennen kuin huomaankaan istun bussissa ja olen jälleen matkalla.

Päivän ensimmäinen pysähdys on Pohjois-Afrikan suurimmalla suolajärvellä, Chott El Jeridillä. Paikka on upea!! Kaikkialla on valkoista aivan kuin kävelisi lumihangella. Ihastelen maisemaa aamu auringon paistaessa. Talvisin järvi täyttyy, mutta on vain 20-40 senttimetriä syvä. Kesäisin järvi kuivuu ja kaikkialla on valkoinen suolapeite. Olo on jännän talvinen. Jatkamme jälleen matkaa kohti läheistä keidasta.
Sahara.
Keidas osoittautuu varsinaiseksi turisturysäksi. Meidät kuskataan hevoskärryillä ihmettelemään taatelipalmuja. Kaakki rassukkamme pysyy juuri ja juuri pystyssä. Kiertelemme ja kaartelemme palmujen varjossa. Sitten taas takaisin hevoskyytiin ja bussille. Seuraavana on vuorossa Tozerin kaupunki.

Kaupunki vaikuttaa mukavalta. Valitettavasti tunnissa ei paljoa kerkiä. Käväisen pikaisesti paikallisessa kauppahallissa ja ihailen tiskien ylipuolella roikkuvia kamelin ja lehmän päitä. Kaikkialla on kärpäsiä ...
Kari saharassa. Sitten on edessä kahden tunnin matka lounaalle.

Lounas on eräässä tienvarsiravintolassa. Paikka on keskellä ei mitään, mutta onnistun istumaan hetken auringossa ja nauttimaan lämmöstä. Retkemme on osunut hyvään ajankohtaan. Soussesta on ollut pilvistä ja ukkosmyrskyjä :-) Eli olemme päässeet pakoon huonoa säätä ja kylmyyttä.

Saavumme Tunisian pyhään kaupunkiin Kairouaniin. Itse moskeijaan meillä ei ole asiaa, mutta menemme läheiseen mattokauppaan, jonka katolta aukeaa parempi näköala.
Ihastelemme hetken aikaa näkymää, mutta sitten sade yllättää ja ryntäämme bussiin. Edessä on vikellä tunnin ajomatka Sousseen. Kaksi päivää bussissa on kyllä hieman hermoja raastavaa, mutta Tunisiaa olen nyt nähnyt enemmän eikä kaduta tippaakaan.

Hotellissa ryntään suihkuun ja nautiskelen. Istun tunnin baarissa ja sitten käväisen jälleen seisovassa pöydässä. Vatsa tulee täyteen ja suunnistan vaihteeksi baariin istuskelemaan. Lueskelen kirjaan ja taustalla soi espanjalainen radiokanava. Parin paukun jälkeen laahustan nukkumaan ... kaksi aikaista aamua ovat verottaneet voimat ja nukahdan samoin tein.
12.11.2003 Altaalla

Hereään aamulla kukonlauluun ja aamurukouskutsuun, käännän kylkeä ja jatkan nukkumista. Kymmenen tunnin unen jälkeen heräilen ja käryn aamiaisella.

Maha täynnä lyllerrän huoneeseen ja vaihdan jalkaani uikkarit. Olen altaalla jo ennen kello yhdeksää. Loikoilen ja nautin auringosta.

Päivä on mitä parhain. Lueskelen kirjaa ja kirjoittelen kortteja. Välillä pulahdan uima-altaaseen. Viiden tunnin jälkeen luovutan ja suuntaan suihkuun.

Vaihdan vaatteet ja lähden kävellylle. Käväisen parissa kaupassa ja rannalla. En tosin löydä mitään ostettavaa. Sitten takaisin hotellille.
Chott El Jeridin suolajärvi.
Haen kirjan ja istahdan ulos punaviinipullon äärelle. Parasta lomassa on vain olla ja nauttia elämästä. Ilmat ovat olleet juuri sopivat. Aurinko on tähän aikaan vuodesta hellä ja juuri se asia mitä kaipaan.

Käväisen huoneessa ja suunnistan syömään ... yllätys, yllätys hotellin ravintolaan. Pihvi on ihan hyvä ja tallustan vatsa täynnä hotelli baariin. Ukkosmyrsky iskee kaupunkiin ja suurin osa hotellin vieraista istuskelee kanssani baarissa. Kukaan ei halua ulos sateeseen ... ja tosi asia on, että suurin osa ravintoloista on kiinni ramadanin takia. Elämää on lähinnä hotelleissa ja kukaan ei ole löytänyt hyvää ruokapaikkaa lähistöltä.
Saharan ruusu. Sataa edelleen ja päätän mennä aikaisin nukkumaan. Lyllerrän huoneeseen ja uni tulee helposti.

13.11.2003 Löhöilyä

Kymmenen tuntia unta tekee ihmeitä. Harjaan hampaat ja menen aamiaiselle. Sitten onkin vuorossa pikainen käynti Medinassa.

Hyppään taksiin ja ajan Soussen keskustaan. Ostan muutaman postikortin ja vyön. Sitten takaisin hotellille taksilla.
Vaihdan uikkarit jalkaan menen jälleen altaalle nauttimaan auringosta. Päivä on hieman pilvinen, mutta lämmintä riittää. Pulahdan välillä uimaan ... altaan vesi on edelleen jäätävän kylmää. Loikoilen ja kirjoittelen matkan viimeiset kortit.
Muutama tunti aurinkoa riittää ja siirryn varjoon syömään grillattua kanaa. Nautin samalla paikallista punaviiniä, joka on todella hyvää. Entisenä Ranskan siirtomaana Tunisia osaa myös tehdä hyvää punaviiniä.

Käväisen huoneessa ja lyllerrän baariin. Ilta tuo tullessaan sateen ja ilma viilenee. Taidan siis tänäänkin syödä hotellilla.

Hotelli ruokailussa on yksi hyvä puoli. Kaikki, jotka ovat syöneet muualla ovat tällä hetkellä vatsataudissa.
Kairouanin moskeja.
Nähtävästi sesongin ulkopuolella ravintoloilla on vähän asiakkaita ja ruoka ei välttämättä ole sitä kaikkein tuoreinta. Syön siis hotellilla ja nuokun jonkin aikaa baarissa. Sitten onkin aika mennä pakkaamaan ja nukkumaan.

14.11.2003 Kotimatka

Hotellin vieressä asuva kukko sekoaa ja alkaa hoilottamaan puoli neljä aamulla. Kukko jatkaa kiljuntaa koko aamun ja unestani tulee hieman katkonaista.
Pässi auton kyydissä. Herään aikaisin ja ryntään aamiaiselle. Sitten takaisin huoneeseen ja uikkarit jalkaan. Olen altaalla heti auringon noustessa. Vielä on siis pari tuntia aikaa grillata itseään ennen kotiin lähtöä.

Päivä on kaunis ja lämmin. Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. On kuitenkin aika lähteä kotiin.

Löntystän hotellihuoneeseen, käväisen suihkussa ja pakkaan loput tavarat. Kirjaudun ulos hotellista ja totean haikeana, että loma on nyt ohi.
Kentällä tuhoan viimeiset diaarini ... valuuttaa ei voi viedä maasta. Ostelen suklaapatukoita repun täyteen.

Käväisen vielä tax freessä ostamassa litran whiskyä ja karkkia. Sitten koneeseen ja kohti kotia. Pääsen istumaan varauloskäynnin kohdalle, joten kerrankin jalkatilaa on todella reilusti.

Viikko meni nopeasti ja jään kaipaamaan aurinkoa. Taksilla kotiin ja takaisin arkisiin asekareihin.
* Karin kotisivu *