Slovakia 2004

19.6.2004 Puolan kautta Slovakiaan

Pakkailen tavaroita kaikessa rauhassa. Olemme sopineet Soilan ja Arjan kanssa näkevämme kentällä kuuden maissa illalla. Aikaa on siis vaikka kuinka ja päätän lähteä kentälle julkisilla.

Kävelen junalle laukkuineni. Aurinko paistaa ja olo on leppoisa. Matka sujuu helposti ja tapaan tytöt kentällä. Heitämme laukut check-iniin ja kävelemme turvatarkastuksen läpi.

Kiertelemme hetken kauppoja ja istahdamme sitten baariin. Aikaa lennon lähtöön on vielä yli tunti. Lennämme Lotilla Varsovan kautta Krakovaan. Koneemme on todella pieni, mutta aivan uusi. Ruoka on kerrankin todella hyvää ja lentoaika alle pari tuntia.

Varsovassa on jälleen luvassa parin tunnin odotus. Istuskelemme jälleen baarissa ja maistelemme paikallista olutta. Lento on hieman myöhässä ja uni painaa silmiä. Pääsemme kuitenkin koneeseen ja suuntaamme kohti Krakovaa. Iltapalaksi saamme tomaattimehua ja suolattuja manteleita ... vau ... ei ainakaan ole tyypillinen ateria ;-)
Kari kentällä.
Krakovassa sataa kaatamalla. Oppaamme Jana on meitä vastassa kentällä ja ohjaa meidät pieneen bussiin. Matkatavarat kulkevat kätevästi peräkärryssä. Kaikkiaan ryhmään kuuluu 19 henkeä.

On pimeää ja ihmiset nukkuvat. Tie on kuoppainen ja mutkikas. Matka hotellille kestää kaikkiaan kolme tuntia. Puolan ja Slovakian rajalla passimme tarkistetaan ja sitten onkin enää 30 kilometrin matka hotellille.
Arja matkalla ylös vuorelle. Raahaudun unisena huoneeseeni ... kello on hieman vaille neljä aamulla. Harjaan hampaat ja nukahdan hetkessä.

20.6.2004 Ensimmäinen patikkaretki

Aamu on pilvinen ja välillä satelee. Kömmin aamiaiselle Soilan ja Arjan kanssa. Aamiainen on hyvä ja vaihtoehtoja runsaasti. Ahdan vatsani täyteen kahvia, juustoja ja leikkeitä. Istuskelen hetken pihalla.

Päätän vielä ottaa pienet nokoset ennen patikoinnin alkua. Unet jäivät vähiin viime yönä ja muutenkin laiskottaa mukavasti. Kymmenen jälkeen pakkaan repun ja menen aulaan odottamaan muita.

Kävelemme lähimmälle asemalle ja hyppäämme vuoristoon nousevaan junaan. Matka kestää vaivaiset kymmenen minuuttia, mutta kävellen aikaa olisi kulunut lähes tunti.
Edessä on sitten reilut kolme tuntia patikointia. Maisemat ovat kauniit ... paljon metsää, puroja, koski ja vesiputous. Nautin näköalasta ja ihmettelen luonnon kauneutta.

Polku jota seuraamme on kivinen, joten katse on pidettävä tiukasti tiessä. Kolmessa tunnissa nousemme puoli kilometriä ylöspäin aina 1750 metriin. Ohuehko ilma vaatii veronsa ja sydän hakkaa aina välillä oikein kunnolla.
Viimeinen tunti on pelkkää nousua ... ajattelen kauhulla huomista ... silloin matka on lähes kolme kertaa pidempi ja jo nyt saan tehdä töitä oikein kunnolla.

Urakan päätteeksi saavumme köysiratashissille, josta olisi mahdollista jatkaa vielä ylöspäin alueen korkeimman vuoren huipulle. Pilvet ovat lisääntyneet koko ajan ja näkyvyys on vaivaiset parikymmentä metriä ... eli huipun voi tällä kertaa unohtaa.
Kari kosken reunalla.
Istuskelemme ravintolassa ennen matkaa alas ja palkitsen itseni lasillisella whiskeytä. Vaihtoehtona on ajaa alas kaapelihissillä tai kävellä. Jakaannumme kahteen ryhmään ja yllätys, yllätys, löydän itseni hissillisten ryhmästä. Toiset lähtevät tarpomaan vielä reilun kahden tunnin matkan takaisin.

Hissikyyti on harvinaisen vauhdikas ... alussa kiihtyvyys on huima ja syöksymme vauhdilla alas rinnettä. Hujauksessa olemme jälleen alhaalla ja edessä on junamatka Smokoveciin. Juna saapuu vanhaan Smokoveciin, josta kävelemme uudelle puolelle.
Arja, Kari ja Soila. Hotellilla ryntään suihkuun. Olo on todella hyvä, enkä muista koska olisin kuntoillut näpin paljon. Vaihdan vaatteet ja menen istuskelemaan hotellin baariin. Nautin hyvästä olosta ja onnistuneesta päivästä.

Hotellimme Villa Siesta on todella mukava. Hotelli on valmistunut vasta vuosi sitten ja kaikki paikat kiiltävät uutuuttaan. Huoneeni on tilava ja vuode loistava. Olen oikein tyytyväinen kaikkeen hotellissa.

Päivälliseksi saamme keittoa, kanaa ja tiramisukakkua. Juuri ruokailua lopetellessamme saapuu jälkijoukko patikoijista. Sadetakit valuvat vettä ja kaikki ovat onnellisen uupuneita. Matka on ollut rankka.

Istuskelemme iltaa ja maistelemme paikallisia oluita. Yritän pysyä hereillä yhdeksään asti. Sitten lyllerrän huoneeseeni ja uni tulee samoin tein.

21.6.2004 Joogaa ja patikointia
Hereään hieman ennen seitsemää. Saan tilapäisen mielenhäiriön ja päätän osallistua aamujoogaan. Venyttely tekee todella hyvää. Oppaamme Jana toimii joogaohjaajana ja huhkimme tuollaiset neljäkymmentä minuuttia.
Sitten aamiaiselle ja sen jälkeen pikaisesti pakkaaman reppu. Tapaamme hotellin edessä puoli yhdeksän aikaan. Hyppäämme jälleen junaan, joka menee ylös vuorelle ... ja sitten patikoidaan.
Puolentoista tunnin jälkeen pääsemme puurajan yläpuolelle. Sää on paljon parempi kuin edellisenä päivänä. Maisemat ovat mahtavat ja taustalla upeat vuoret.

Jatkamme matkaa ja lounastamme järven rannalla sijaitsevassa hotellissa. Hotelli sijaitsee kauniin järven rannalla ... taustalla upea vesiputous, jota vuoret ympäröivät. Paikka on aivan tajuttoman kaunis ja kuvauksellinen.
Näköala vuorelta.
Edessä on vielä neljä tuntia patikointia. Noin tuntia myöhemmin saavumme vielä toiselle järvelle. Olemme noin 2000 metrin korkeudessa ja näin korkealla on vielä jonkin verran lunta. Olemme nyt nousseet 700 metriä ja edessä on matka takaisin vuoren juurelle.

Iho punoittaa lupaavasti ... iltapäivän aurinko on paistanut lähes pilvettömältä taivaalta. Olo alkaa olla aika voipunut ja edessä on vielä pari tuntia.

Olemme hotellilla viiden maissa. Takana on reilut kahdeksan tuntia patikointia ... en muista koska olisin ollut näin väsynyt fyysisesti. Takana on askelmittarin mukaan yli 25 000 askelta. Käväisen suihkussa ja sitten onkin vuorossa päivällinen. Ruoka hotellilla on todella hyvää ja ahdamme napamme täyteen.

Päätämme käydä kävelyllä kylän keskustassa. Kaupat ovat jo kiinni ja eksymme yhteen ravintoloista. Jana liittyy seuraamme ja istuskelemme vaihtaen kuulumisia.
Kukkia vuoren rinteillä. Yhdeksältä suuntaamme takaisin hotellille ja lasillisen jälkeen on aika mennä nukkumaan.

22.6.2004 Edelleen patikointia

Heräilen aamulla. Tänään saa jooga jäädä väliin. Käväisen suihkussa ja menen sitten aamiaiselle. Ahdan napani täyteen ja sitten pikaisesti pakkaamaan reppua.

Edessä on jälleen upeita maisemia ja riittävästi haasteita. Hyppäämme paikallisbussiin ja ajamme kohti uutta rinnettä. Reititin alku on tällä kertaa hieman helpompi ja saavumme vajaassa parissa tunnissa hotellille, joka on kauniin järven rannalla.

Syömme hyvän lounaan ja istuskelemme ihaillen maisemia. Ryhmä jaetaan kahtia ja liityn mielenvikaisiin eli vaikeamman reitin kävelijöihin. Lähdemme jälleen kapuamaan puurajan yläpuolelle.
Reitti on jyrkkä ja voimat meinaavat loppua. Maisemat ovat upeat ja kukat kukkivat kauniisti. Päädymme jälleen järvelle. Osa järvestä on vielä jään peitossa. Istuskelemme ja ihailemme näkymää.
Sitten samaa reittiä takaisin. Jalat ovat jo julmetun kipeät ja käveleminen on tuskallista. Onneksi viimeinen puolituntia on päällystettyä tietä. Matkalla junalle tien poikki juoksee kettu.

Sitten junalla takaisin hotellille. Kompuroin suihkuun ja sitten päivälliselle. Hyvä kun pääsen vielä ylös tuolista. Onneksi huomenna on vapaapäivä :-)

Istumme vielä hetken hotellin baarissa ja pelaamme Soilan kanssa korttia. Ennen yhdeksää kompuroin nukkumaan.

23.6.2004 Vapaapäivä

Heräilen ennen seitsemää. Suihkuun ja sitten aamiaiselle. Yritämme tänään mennä hissillä vuoren huipulle. Kipitämme porukalla junalle, onnistumme löytämään oikean kulkuneuvon ja ostamaan liput.
Kari järvellä.
Emme valitettavasti pääse aivan huipulle. Reiluun 1700 metriin pääsemme helposti, mutta huipulle olisi kolmen tunnin jono. Arja ja minä saamme viisaan idean ... hyppäämme tavalliseen hiihtohissiin, jolla pääsee aina 2200 metriin. Tuulee aivan julmetusti ... jalat ja kädet sinertävät.
Patikointia lumessa. Ylhäältä on aivan käsittämättömät maisemat. Ihailemme vuorta ja avautuvia näköaloja. Sitten hissiin palelemaan. Matkan jälkeen syöksyn ravintolaan ja kumoan kurkusta pari whiskeytä.

Istuskelemme hetken ja hyppäämme sitten hissiin. Seuraavan junan lähtöön on lähes tunti, joten päädymme istuskelemaan terassille. Aurinko paistaa ja lämmintä on lähes 30 astetta. Olo on rento ja nautimme elämästä.

Sitten junaan ja kohti Popradia. Poprad on noin 50 000 asukkaan kaupunki ja oikein viihtyisä. Käväisemme postissa ja kävelemme sitten pääkadulla sijaitsevaan kahvilaan. Popsin ison palan herkullista suklaakakkua.

Käymme kaupoissa ja istuskelemme terassilla. Onnistun hävittämään kamerani, mutta onneksi se löytyy läheisestä kaupasta. Sitten taas terassille ja vielä päivälliselle. Hinnat ovat kaikkialla edulliset ... suorastaan hulvattoman halvat.
Päivän päätteeksi kävelemme jälleen junalle ja suuntaamme takaisin hotellille. Istumme vielä lasilliselle aulabaariin ja sitten onkin aika mennä nukkumaan ja valmistautua seuraavan päivän patikointiin.
24.6.2004 Taasen vuorille

Aamulla uni olisi maittanut. Alan tottua yhdeksän tunnin yöuniin. Tuttu rutiini jatkuu ... suihkuun, aamiaiselle ja sitten reppua pakkaamaan. Olemme jälleen lähdössä puoli yhdeksältä kohti seuraavaa reissua.

Otamme jälleen junan ylös vuorille. Ja sitten patikoimaan. Edessä on kolmen tunnin nousu aina 2000 metriin asti. Maisemat ovat jälleen mitä mahtavimmat. Nousemme laaksoa pitkin ja ylitämme jälleen puurajan.
Matkalla ylös.
Tällä reitillä on todella paljon erilaisia kukkia. Ihailen maisemia ja nautin kävelystä. Sää on vaihteleva ... välillä paistaa aurinko ja välillä sataa. Kosteus prosentti lähentelee sataa ja hiki valuu pitkin selkää.
Arja ja Soila. Päämääränämme on vuoristomökki, jossa syömme lounaan. Mökille ei johda tietä, joten kaikki myynnissä oleva tavara kannetaan ylös. Lounas on hyvä ja sitten onkin aika kävellä alas.

Lähden paluumatkalle hieman ennen muita, jotta saan rauhassa ottaa kuvia ja nauttia näkymistä. Taaperran rauhassa alas rinnettä. Matkalla törmään yhteen kantajista ... ei ole helppo ammatti ... kaverilla on selässään noin 80 kilon kantamus ja edessä yli kolmen tunnin matka mökille.
Taaperran sen verran hitaasti, että muut saavat minut lopulta kiinni. Jatkamme matkaa ja jumahdamme tunniksi lähimmälle terassille nauttimaan auringosta ja oluesta.

Sitten junalle ja vartin kävely hotellille. Tämän päivän reissu ei enää tunnu yhtään pahalta ja kerrankin saavun hotellille täysin virkeänä. Käväisen huuhtomassa hiet pois ja istahdan aulaan odottamaan päivällisen alkua.
Ruokailun jälkeen suuntaamme vielä kaupungille. Istahdamme lasilliselle terassille ja sitten on vuorossa paikallinen pubi. Paikka on oikein mukava ja ilta sujuu rattoisasti. Olen kuitenkin jo kymmeneltä nukkumassa.

25.6.2004 Juhannus

Aamulla herään jo neljältä. Kirjoitan loput kortit ja nukahdan uudelleen. Kello herättää hieman ennen seitsemää ... suihkuun, aamiaiselle ja reppua pakkaamaan.

Hyppäämme jälleen paikallisbussiin. Auto on aivan täpösen täynnä, mutta matkan teko sujuu rattoisasti. Ilma on erittäin kostea ja aurinko paistaa.

Kapuamme jälleen ylös rinnettä. Tällä kertaa maasto on aivan erilaista. Aivan kuin olisi suomalaisessa metsässä. Parin tunnin päästä saavumme vuoristomajalle. Olen aivan märkä hiestä. Lounaaksi päätän ottaa lasillisen viiniä :-)
Soila oluella.
Sää muuttuu yllättäen. Ilma kylmenee ja alkaa sataa. Jatkamme kävelyä yhä ylemmäs. Maisema alkaa pikku hiljaa muuttumaan. Ympärillämme on kauniita niittyjä.

Näkymät olisivat todella nautinnolliset ellei sataisi kaatamalla. Kipitän pitkin niittyjä shortseissa, aurinkolasit päässä ja lämmintä on alle 10 astetta. Iho sinertää lupaavasti ja olen aivan läpimärkä. Tunnin jälkeen päätämme lyhentää reittiä ... edessä on kuitenkin kahden tunnin matka lähimmälle pysäkille.
Soila, Kari ja Arja. Olen aivan uitettu ja kylmän kangistama. Yllättävää kyllä patikointiin on jo tottunut ja vaikka kävelemme todella nopeasti en enää edes hengästy.

Parin tunnin päästä saavumme lähimmälle tielle. Bussin saapumiseen olisi vielä puoli tuntia. Päätämme kuitenkin hetken mietittyämme jatkaa patikointia juna-asemalle. Edessä on kolme kilometriä ripeää marssia ja aikaa jää vielä lasilliselle aseman baarissa.
Vaatteissani ei ole yhtään kuivaa kohtaa. Hotellilla syöksyn kuumaan suihkuun ja puolen tunnin läträämisen jälkeen alan jälleen lämmetä. Olo on kuitenkin hyvä ja patikointiretki onnistunut.

Vaihdan ylleni lämpimät vaatteet ja menen istuskelemaan hotellin baariin. Lähdemme yhdessä jäähyväisillalliselle. Paikka on viihtyisä ja aivan täynnä. Viulu soi ja pieni bändi laulattaa ruokailijoita.
Ruoka on herkullista ja juomaa riittää. Tunnelma on mukava ja ilta sujuu vauhdilla. Yhdentoista maissa tallustelemme takaisin hotellille. Vielä yksi paukku hotellin baarissa ja sitten nukkumaan.
26.6.2004 Krakova

Uni olisi vaihteeksi maittanut. Pakkailen tavaroita ja käväisen sitten aamiaisella. On aika lähteä Slovakiasta ja suunnata kohti Puolaa. Loma on ollut harvinaisen onnistunut ja olen erittäin tyytyväinen.

Vajaassa tunnissa olemme Puolan rajalla. Passimme tarkistetaan ja sitten on edessä kahden tunnin matka Krakovaan. Kentällä hyvästelemme muun ryhmän ja hyppäämme taksiin.

Hotellimme täällä on nimeltään Astoria. Saan kattohuoneiston, joka on todella mukava ja siisti. Vaihdamme pikaisesti vaateet ja lähdemme tutustumaan kaupunkiin.
Maalauksia Krakovassa.
Taaperramme aina hetken ihaillen nähtävyyksiä ja sitten istahdamme terassille ... vähän kävelyä ja seuraava terassi :-) Vanha kaupunki on kaunis ja aivan täynnä ravintoloita. Käväisemme lounaalla ja jatkamme sitten tutulla linjalla ... taaperrusta ja terassille. Välillä käväisemme kaupoissa ja sitten jälleen terassille.
Kirkko. Varaamme itsellemme illallispöydän Enkeli ravintolaan puoli kahdeksaksi. Paikka on viihtyisä ja nautimme jättimäisen illallisen. Olo on raukea ja hyvä. Päätämme vielä käväistä yhdellä Singer baarissa. Paikassa vanhat ompelukoneet toimivat pöytinä :-)

Yhdeltätoista päätän lähteä nukkumaan. Tytöt jäävät vielä kaupungin iltaa ihmettelemään. Ihailen vielä hetken hotellihuoneen kattoikkunasta taivaalla räiskyvää ilotulitusta.

27.6.2004 Matkalla kotiin

Heräilen aamulla seitsemän jälkeen ja käväisen suihkussa. Aurinko paistaa ja katselen ikkunasta alla olevan torin vilskettä. Menen aamiaiselle ja käyn sen jälkeen pienellä kävelylenkillä.

Tapaan Arjan ja Soilan aulassa ja lähdemme kävelemään pitkin Krakovan juutalaiskaupunginosaa. Rakennukset ovat vanhoja ja persoonallisia. Pysähdymme istumaan kauniille terassille.
Hetken kuluttua siirrymme torin laidalle aurinkoon. Lämmintä on yli 30 astetta ja hiki valuu. Katselemme ihmisvilinää. Päätämme itsekin uskaltautua ostoksille. Seikkailemme hetken ihmetellen kojuja ja jatkamme sitten läheiselle aukiolle.
Aukiolla on puolestaan meneillään leipämarkkinat. Tarjolla on jos jonkin laista rieskaa. Ihmettelemme hetken ja suuntaamme sitten hotellille. On aika luovuttaa huoneet.

Tilaamme taksin kentälle ja survomme tavaramme autoon. Laukku on täpötäynnä patikoinnissa ryvettyneitä vaatteita. Kotona on edessä pyykkäystä.

Saamme tavarat koneeseen ja istuskelemme vielä hetken ulkosalla. Edessä on jälleen lento Varsovaan ja siellä koneen vaihto. Käväisemme vielä syömässä hodarit kentän vieressä olevassa kioskissa. Sitten koneeseen ja 45 minuutin lento Varsovaan. Lennolla meille tarjoillaan jälleen tomaattimehua ja suolattuja manteleita ...

Varsovassa kipitämme tax freehin. Ostan pari pulloa ja sitten onkin aika suunnata kurssi kohti Helsinkiä. Valitettavasti lento on puoli tuntia myöhässä, mutta olemme pirteitä eikä asia pahemmin haittaa.
Terassilla.
Loma olisi saanut olla pitempi, huomenna on edessä paluu töihin.
* Karin kotisivu *