PERU 2001

17.8.2001 Lähtö

Lähdemme kentälle todella ajoissa, jo kello yhden jälkeen iltapäivällä. Matkatoimistosta soitettiin eilen ja kerrottiin, että lentomme Kööpenhaminaan on peruttu ja meidät siirretty myöhäisemmälle lennolle.

Lentoreittimme on todella mielenkiintoinen Helsinki - Kööpenhamina - Lontoo - Sao Paolo - Lima. Aikaa tähän kaikkeen menee noin 40 tuntia.

Aikaa kentällä olemiseen jää runsaasti. Käymme syömässä ja sen jälkeen menemme laundgeen. Niina antaa loman kunniaksi minun ostaa 10 pikkusikaria. Tosin Niina alkaa katua päätöstään saman tien ja ilmoittaa, että en saa polttaa niitä kaikkia ... jee ... naisen logiikkaa. Lento Kööpenhaminaan sujuu nopeasti. Siirrymme välittömästi jatkolennolle Lontoon kautta Sao Pauloon.

Lontooseen saavumme ajoissa, tosin jo hieman nuutuneina. Lontoosta jatkamme samalla koneella kohti Brasiliaa.
Niina Sao Paolon lentokentällä. 18.8.2001 Sao Paulon lentokenttä

Saavumme aamulla Sao Pauloon. Jatkolennon lähtöön on 16 tuntia. Päivä menee siis käytännössä kentällä notkuessa. Täällä ei saa missään polttaa, joten en pääse nauttimaan sikareistani.

Hetken kuluttua toimin kuten muutkin matkustajat. Menen kieltomerkin viereen ja poltan sikarin.

Käväisemme yhdeksän maissa syömässä paahtoleivän ja croissantin terminaalin ainoassa kahvilassa. Yhdeltätoista alkaa tuntua siltä, että on kulunut ikuisuus siitä kun saavuimme. Odottamista lennon lähtöön on vielä 12 tuntia ... jee!

Kello on kolme päivällä. Niina nukkuu terminaalin lattialla ja minä yritän pysyä hereillä. Kahdeksan tuntia vielä koneen lähtöön. Odottavan aika tuntuu todella pitkältä. Terminaalissa ei ole mitään tekemistä. Tapamme aikaa lukemalla kaikkea mahdollista. Onneksi vessat ovat siistit ja terminaalissa kohtalaisesti ihmisiä.
Voi ei. Tunti ennen koneen lähtöä saamme tietää, että lento on myöhässä. Hymy alkaa hyytymään.

19.8.2001 Saapuminen Limaan

Pääsemme lähtemään Sao Paulosta puolitoista tuntia myöhässä. Nukumme molemmat koko matkan Limaan. Olemme aivan poikki ja sekaisin.

Saavumme Limaan. Ensimmäiseksi jännitämme ovatko matkatavarat saapuneet perille. Molemmat laukut löytyvät ja huokaisemme helpotuksesta. Nina on hoitanut Carloksen meitä kentälle vastaan. Tämä on suuri helpotus ... ei tarvitse miettiä kenen kyytiin lähtee.

Carlos osoittautuu mukavaksi kaveriksi ja pääsemme puolessa tunnissa Ninan asunnolle.

Asunto on aivan ihana. Valtavan kokoinen ja mukavasti sisustettu. Meillä on käytössä pari huonetta ja oma vessa. Nina on todella löytänyt ihanan kämpän. Parveke on suuri ja näkymä puistoon. Asuntoon pääsee suoraan hissistä ja huoneita on vaikka kuinka monta.
Niina nukkumassa.

Nina on käymässä Venezuelassa ja asunto on tyhjillään. Avaimen saimme vahtimestarilta.

Ryntäämme molemmat lämpimään suihkuun ja nautiskelemme elämästä. Tuntuu ihanalta saada itsensä puhtaaksi kahden päivän matkustamisen jälkeen. Kello on puoli kuusi aamulla, kun vihdoin käymme nukkumaan. Nina on varannut huoneeseen ylimääräisen sähköpatterin. Vaivumme sikeään uneen sen lämmössä. Tuntuu ihanalta vain nukkua ja nukkua.
Ninan asunto Limassa. Heräilemme aamulla jo kymmenen maissa ja tutkimme asuntoa päivänvalossa. Nina on varannut meille ruokaa jääkaappiin. Istumme ja nautiskelemme aamiaisesta. Samalla tutkimme Ninan hankkimia retkiesitteitä. Hän on nähnyt valtavasti vaivaa ja hankkinut huikean määrän esitteitä. Päätämme rynnätä heti maanantaina matkatoimistoon.

Suuntaamme läheiseen San Antonion kahvilaan kävellen. Alue, jossa asumme on viihtyisä. Paljon istutuksia ja puita. Monessa talossa on aseistettu vartija, joten liikkuminen on turvallista. Kahvila osoittautuu viihtyisäksi. Leivät ja kahvi ovat hyviä. Päätämme vielä jatkaa läheiselle aukealle. Aukealla on kirkko, useita ravintoloita ja elokuvateatteri.
Kävelemme takaisin asunnolle. Jääkaapista otamme esille Causaa, perulaista ruokaa, jossa on tonnikalaa, limeä, perunaa, sipulia, avokadoa ja kananmunaa. Ruoka on herkullista ja varsinkin Niinan makuun sopivaa. Katselen kun vaimoni vetäisee sitä kolme lautasellista napaansa.

Päivän kohokohta on hieronta. Nina on varannut meille Ginan hieromaan. Makaan lähes pari tuntia hierottavana. Olo tuntuu taivaalliselta ja kaikki matkan rasitukset tuntuvat katoavan elimistöstä. Käyn vielä suihkussa ja asetun onnellisena television eteen. Silmät alkavat painua väkisin kiinni.

20.8.2001 Lima

Herään puoli neljä aamulla. Aikaero tekee tepposen. Käväisen syömässä aamiaisen ja opiskelen samalla espanjaa. Englannilla on täällä vaikea tulla toimeen, joten espanjan opiskelusta on todella hyötyä.

Perussa on tällä hetkellä talvi. Lämmintä on tuollaiset 16 astetta. Asunnoissa ei ole lämmitystä, joten sisällä on kostean viileää. Olen kiitollinen Ninan sähköpatterista. Sisällä on mukava olla verkkareissa ja villasukat jalassa. Lämmin tee tekee olosta lämpimän.
Niina ja Carlos katselemassa valtamerta.
Menen vielä pariksi tunniksi nukkumaan. Heräilemme uudestaan ja syömme jälleen aamiaista.

Niina shoppailemassa Hard Rock Cafeessa. Carlos noutaa meidät kello kymmeneltä ja ensimmäiseksi suuntaamme pankkiin. Onnistun helposti nostamaan automaatista tarpeellisen määrän rahaa. Seuraavaksi suuntaamme matkatoimistoihin. Tarkoituksenamme päästä Cuzcoon katsomaan Machu Picchua.

Matkan varaaminen onnistuu parin tunnin hieromisen jälkeen. Valitsemme matkan, jossa ollaan kolme yötä perillä. Hinnaksi tulee tuollaiset 3000 markkaa per henki, joten ei mitään halpaa leikkiä.
Matkatoimiston jälkeen suuntaamme meren rannalle. Näkymä on upea ja rannikko jylhä. Käväisemme vielä kahvilla ja nautiskelen samalla ihanan kakkupalan. Onnistumme myös löytämään paikallisen Hard Rock Cafen ja käymme siellä ostoksilla.

Seuraavana on vuorossa shoppailua. Suuntaamme kohti Jockey Plaza nimistä ostoskeskusta. Kauppoja riittää vaikka millä mitalla ja päätämme, että tulemme takaisin jossain vaiheessa. Suuntaamme takaisin Ninan asunnolle vastaanottamaan matkalippujamme Cuzcoon. Liput tulevat ajoissa ja kaikki on kunnossa.

Tallustelemme puolen kilometrin päässä olevalle aukiolle ja menemme syömään. Valinta onnistuu täysin ja valitsemme seisovan pöydän ja kannullisen Sangriaa. Tunnissa olemme aivan täynnä ruokaa ja vaimo hihittelee humalassa. Sangria siis kihahti nopeasti päähän.

Kipitämme kiltisti takaisin asunnolle ja matkalla ostamme muutaman postikortin. Yritän epätoivoisesti sinnitellä ja pysyä hereillä. En meinaa millään tottua aikaeroon. Nukahdan kahdeksalta ... jee!

21.8.2001 Lima

Nousen pirteänä kello viiden aikaa aamulla. Varsinainen lomalainen .... kerrankin saisi nukkua pitkään. Syön aamiaista, kirjoittelen samalla kortteja ja kuuntelen Rasmusta stereoista.

Kymmeneltä suuntaamme kaupunkiin ja matkalla käymme San Antonion kahvilassa. Kävelemme muutaman tunnin ajan ja mukaan tarttuvat yhdet kengät. Pääsen myös vihdoin käymään McDonald’sissa:) Lima on todella suuri ja liikumme lähinnä San Isidron alueella. Kadut täällä ovat turvalliset ja vartioita runsaasti. Palaamme asunnolle löhöilemään. Ostamme mukaan vielä muutaman leivoksen.

Kolmelta suuntaamme elokuviin. Tarkoituksenamme on nähdä Apinoiden planeetta, mutta olemme myöhässä ja päädymme katsomaan Evolutionia. Liput päivänäytöksiin maksavat huikeat 15 markkaa. Jännitämme elokuvan alkua ... puhutaanko siinä espanjaa vai englantia ... helpotus englantia. Espanja on mukava kieli, mutta sadan sanan sanavarastolla ei pääse kovin pitkälle:)
Kari Limassa.
Illalla pakkaamme matkaa varten. Tarkoitus on siis viettää kolme yötä Cuzcossa ja nähdä Machu Picchu. Pakkaamme mukaan säkki tolkulla Buranaa. Cuzco sijaitsee 3200 metriä merenpinnan yläpuolella ja riskinä on saada altitude sickness. Happea on niin paljon vähemmän, että todennäköisesti saamme ainakin hirveän päänsäryn.

Liman kentällä lähdössä Cuscoon. 22.8.2001 Cusco

Heräämme yhdeltä aamuyöstä ... Nina saapuu Venezuelasta hyvässä flunssassa ja laukut täynnä uusia vaatteita. Juttelemme pari tuntia ja syömme samalla San Antonion leivoksia.

Aamulla on herätys kello 5:45 ... tosin en saa unta kello neljän jälkeen. Carlos hakee meidät varttia yli seitsemän ja heittää meidät kentälle. Hyvästelemme flunssaisen ja väsyneen Ninan:) Ressukka joutuu lähtemään töihin.

Lennämme LanPerulla Cuscoon. En voi uskoa silmiäni, kun lentomme lähtee vartin etuajassa!!

Olemme perillä vajaassa tunnissa. Cusco sijaitsee 3200 metrin korkeudessa ja juomme hullun lailla Coca teetä, jotta emme sairastuisi.

Hotellimme El Dorado Inn on todella mukava. Asumme aivan ihanassa pienessä huoneessa. Lämmitin ja suihku löytyvät. Hotellin valinta on todella onnistunut:)

Huoneessamme on kerta kaikkiaan suloinen ja viihtyisä. Ainoa ongelma on, että aulassa on takka, joka ei vedä. Tämä aiheuttaa sen, että kaikki huoneet haisevat savulle ja happi meinaa loppua.
Church of La Compania Plaza de Armaksella.

Niina tutustumassa Cuscon lähiseutuun. Cuzco vai Cusco ... rakkaalla lapsella on monta nimeä. Itse olen päätymässä Cuscoon.

Tänään kävimme jo katselemassa kivikasoja. Ohjelmassa oli Saqsaywaman, Q'enqo, Pukapukara, Tambomachay ja Cuscon Catedraali. Näkemistä siis löytyi.

Kävimme vielä illalla syömässä. Listalta olisi löytynyt grillattua marsua ... päätin tosin olla kokeilematta ja söin kiltisti spagettia.

Illan päätteeksi kävimme vielä internet cafessa ja laitoin muutaman mailin maailmalle.

23.8.2001 Cusco

Herään viideltä ... en vieläkään ole toipunut aikaerosta. Niina kuorsaa autuaana vieressä ... siis todella kuorsaa.

Taistelen suihkun kansa. Veden lämpötila vaihtelee tulikuumasta jääkylmään.

Käväisemme aamiaisella ja suuntaamme bussille. Edessämme on päivä pyhässä laaksossa. Näköalat ovat upeita ja päivä menee nopeasti. Olen kuullut Inkojen rakennuskulttuurista paljon enemmän kuin haluaisin:) Päivän aikana käväisimme 3900 metrissä, mikä taitaa olla meikäläisen ennätys.

Tarjolla on vaikka mitä ja jos jonkinlaisissa kojuissa. Villapaitoja, kaulaliinoja jne. saisi täältä halvalla. Myyjiä on kaikkialla ... mikä tekee elämästä välillä vähän rasittavan. Toisaalta on mukava katsella valtavaa määrää ostettavaa ja erilaisia myyntikeinoja.
Intiaani naiset esiintymässä turisteille.
Illalla käväisemme syömässä ja menemme jälleen kerran aikaisin nukkumaan.

Machu Picchu. 24.8.2001 Cusco

Herään puoli kolme aamulla, enkä saa enää sen jälkeen unta. Olen aivan rätti ja silmäpussit ovat hirveät. Tänään on edessä matka Machu Picchulle.

Machu Picchulle mennään junalla. Edestakainen matka kestää mukavat kymmenen tuntia. Maisemat ovat upeat ja katseltavaa riittää. Kun lähestymme Machu Picchua ympäristö muuttuu sademetsämäiseksi. Machu Picchu on erittäin kauniilla paikalla ja muutama tunti kaupungin raunioilla menee hujauksessa. Tänne todella kannatti tulla.

Paluumatkasta suurin osa tehdään pimeässä. Nuokumme väsyneinä ja pääsemme hotellille vähän ennen kello kymmentä. Matkan tärkein nähtävyys on nyt takana päin.

25.8.2001 Cusco ja Lima

Käväisemme aamulla pikaisesti aamiaisella. Vien kortit postiin ja käyn internet caféssa lukemassa mailit.
Niina pääsee viimeinkin shoppailun makuun ja ostaa kolme villapaitaa. Niina on kipeänä ... paha olo ja vatsaan koskee.

Lennämme takaisin Limaan puolilta päivin. Niinan olo on edelleen heikko. Carlos poimii meidät jälleen kentältä. Istumme illan Ninan luona juoden punaviiniä ja jutellen. Olo on hieman väsynyt matkan jäljiltä. Katselemme samalla tellua ja mässäilemme karkkia.

26.8.2001 Lima

Löhöilemme sängyllä ja minä luen kirjaa. On sunnuntai aamu ja taivas on edelleen harmaa. Lima on todella masentava tähän aikaan vuodesta. Niina on edelleen kipeä. Vatsaan koskee ... joudumme ehkä tänään käymään lääkärissä.

Kymmeneltä saapuu hierojamme. Löhöän hierottavana puolitoista tuntia ja olo on taivaallinen. Hieronta maksaa 50 markkaa eli on todella edullista.
Nina ja Niina kalaravintola Segundo Muellen edessä.
Syömme päivällisen mukavassa kalaravintolassa. Ruoka on hyvää. Käymme myös ostoksilla Wongissa ruoka ostoksilla.

Illalla käymme vielä San Antoniossa kahvilla. Kahvila on aivan täynnä ja joudumme odottamaan pöytää vartin. Kävelemme puolituntia kaupungilla ja suuntaamme sen jälkeen Ninalle. Lopun ilta katselemme televisiosta Madonnan konserttia.

Yksi El Pueblon uima-altaista. 27.8.2001 Lima ja Santa Clara

Nina karkaa aamulla töihin. Minä ja Niina jäämme syömään aamiaista. Tänään vuorossa on El Pueblo eli 20 kilometriä Limasta on pieni hotellikylä.

Taksi hakee meidät Ninan asunnolta kello kymmeneltä. Matka El Puebloon kestää noin tunnin ja maksaa satasen Suomen rahassa. Matka kulkee läpi likaisen ja kurjistuneen kaupunginosan. Yllättäen olemme perillä.
Huone täällä maksaa 103 dollaria yöltä ja on tasoltaan vaatimaton...tai ainakin hintaan nähden. Alueella on kolme uima-allasta, keilahalli, golf rata, kuntosali, sauna jne. Käymme pikaisesti huoneessamme ja syöksymme uima-altaalle.

Lämmintä on tuollaiset 20 astetta ja aurinko paistaa pilviverhon läpi. Olo on ihan mukava ja aurinko tuntuu polttavalta pilvistä huolimatta. Tuntuu hyvältä päästä pois Liman harmaudesta.

Ruoka alueen ravintoloissa on hyvää ja hinta kohtalainen. Syömme hyvin ja sen jälkeen suuntaamme kuntosalille. Sali on kohtalainen ja tuntuu hyvältä päästä liikkumaan pitkästä aikaa. Tunti vierähtää hetkessä.

Illalla nukahdan jo kello yhdeksän ... kesken kiivasta perheneuvottelua.

28.8.2001 Santa Clara ja Lima

Aamulla heräämme ennen kello kahdeksaa. Ilma on vielä kylmää ja ulkona pilvistä. Käymme aamiaisella ja sen jälkeen jälleen salilla.

Huomaan neljä laamaa hotellin alueella. Eikä muuta kuin kamera esiin ja hölkkäämään laamojen perässä. Taas palaa filmiä ... laama ... Kari ja laama ... laama sivulta ... laama edestä ... laama takaa. Selvä nyt on tarpeeksi kuvia laamoista ja Kari tyytyväinen:)
Laama hotellialueella.
Ilma on seljennyt ja aurinko paistaa pilviverhon takaa. Suuntaamme jälleen altaalle. Auringossa on lämmintä, vaikka se paistaakin tuon harmaan pilviverhon takaa. Rentoudun auringon paisteessa.

Kari El Pueblossa. Lounaalta tullessamme törmäämme jälleen kolibriin ... tämä on jo kolmas kerta. Lintu hyörii kiireisen näköisenä valtavan kokoisessa kiinanruusu pensaassa. Linnun menoa on ilo seurata.

Ennen lähtöä käymme vielä pikaisesti keilaamassa. Keilahallissa on kaksi rataa ... yritän epätoivoisesti etsiä keilakoneen käynnistys painiketta. Homma selviää hetken kuluttua. Keilapoika kipittää radan toiseen päähän ja laittaa keilat paikoilleen. Rata siis toimii manuaalisesti:)
Suuntaamme taksilla takaisin Ninan asunnolle. Matka El Pueblosta asunnolle kestää noin tunnin ja maksaa satasen suomen rahassa. Koko lysti tuli maksamaan hieman yli tonnin.

Kuudelta hölkkäämme jo kohti kuntosalia. Nina ja Niina menevät jumppaan ja minä hölkkään juoksumatolla. Käyn myös salilla, jossa aktiiviset ohjaajat ottavat minut hoteisiinsa ja päädyn nostelemaan puntteja.

Kuntoilun jälkeen näemme Ninan ystävän Fabiolan ja suuntaamme leffaan. Ohjelmassa on Moulin Rouge Amour en Rojo:) Leffa on erikoinen, mutta pidän siitä. Ennen elokuvan alkua kerkiämme vielä käymään paikallisessa hampurilaisravintolassa Bembosassa ... Kari saa vihdoinkin hampurilaisia.

Peru 2001 jatkoa...
* Karin kotisivu *