Egypti 2005
Egypti 2005

7.3.2005 Matkalla Egyptiin

Pakkaan loput tavarat ja tilaan taksin kentälle. Edessä on lento Luxoriin ja viikko Egyptin lämmössä. Jonot kentällä ovat aivan käsittämättömät ja menee lähes tunti ennen kuin saan tavarani koneeseen.

Karnak.Tallustelen verovapaaseen ja sitten istuskelemaan lähtöportille. Olo on väsynyt ja unta takana vaivaiset kolme tuntia. No ehkäpä lennolla pystyy nukkumaan.

Lento menee hyvin. Lueskelen kirjaa ja katselen elokuvaa. Välillä torkahtelen. Viiden tunnin matka menee hujauksessa.

Luxorin lentokenttä on sinänsä kokemus. Hallista pitää löytää matkatoimiston edustaja, jolta saa viisumimerkit, maahantulokortin sekä kauniin sinisen leiman. Halli on aivan tupaten täynnä ja ihmiset taapertavat edes takaisin. Vartin taistelun jälkeen saan kaiken tarvittavan kasaan ja pääsen jonottamaan passintarkastukseen.

Sitten hakemaan matkalaukkuja. Kenttä on aivan sekaisin ja eri lentojen matkatavarat ovat eksyneet mikä millekin hihnalle. Parinkymmenen minuutin etsiskelyn jälkeen löydän oman laukkuni ja huokaan helpotuksesta.

Ulkona on aivan käsittämättömän kuuma. Luovun suosiolla villapaidastani ja syöksyn ilmastoituun bussiin.

Hotellini on aivan keskustassa. Huone on siisti vaikka Gaddis onkin muuten melko vaatimaton. Vaihdan päälle shortsit ja sandaalit. Päätän käväistä kävelyllä ja suunnistan kohti Luxorin temppeliä.

Kari ja Simo Karnakin temppelillä.Matkalla noin sata paikallista pysähtyy tarjoamaan hevoskyytiä. Kieltäydyn kohteliaasti ja jatkan matkaani kävellen. Nappaan pari kuvaa Niilin rannalta ja muutaman lisää temppelillä. Sitten takaisin hotellille loikoilemaan.

Hieman ennen kuutta kokoonnumme vastapäisen hotellin eteen. Edessä on tervetulotilaisuus. Istuskelemme tunnin tilaisuudessa ja varaan retken Kuninkaiden laaksoon.

Nälkä kurnii vatsassa ja päätämme samalla matkalla olevan Simon kanssa lähteä testaamaan läheisen Ritz ravintolan. Paikka on pieni, siisti ja aivan täynnä. Saamme kuitenkin pöydän.

Hintataso on todella edullinen - päivällinen alkupaloineen ja juomineen tulee maksamaan yhteensä noin 15 euroa.

Piristyn ruuasta ja päätämme lähteä vielä käväisemään keskustassa. Tingimme hevoskyydin Luxorin temppelille. Matka maksaa huikeat euro neljäkymmentä senttiä. Temppeli on mukavan näköinen iltavalaistuksessa ja otan jälleen muutaman kuvan.

Kävelemme jonkin aikaa rantakadulla ja nautimme pari olutta Niilin varrella olevissa ravintoloissa. Ilma on viilentynyt mukavasti ja kävelemme takaisin hotellille. Nukahdan heti kun pääsen sänkyyn.

8.3.2005 KarnakKarnakissa edelleen.

Herään aamulla hissin hälytyskelloon. Olen hetken aikaa aivan sekaisin miettiessäni mistä on kyse. No ehkä jo olikin aika herätä ja aloittaa aamutoimet.

Näen Simon sattumalta aamiaisella ja päätämme lähteä yhdessä kohti Karnakin temppeliä. Matkaa on kahdeksan kilometriä ja päädymme jälleen hevoskyytiin. Matka temppelille maksaa huikeat kolme euroa.
Tämä on toinen kerta kun käyn täällä. Karnakin temppeli on aina yhtä mahtava valtavine pylväineen ja obeliskeineen. Kiertelemme raunioita ja ihailemme näkymää. Välillä pysähdymme istumaan ravintolaan. Puolentoista tunnin jälkeen olemme nähneet kaiken haluamamme ja lähdemme paluumatkalle.

Tuttu kuskimme huomaa meidät ja hetken perästä istumme jälleen rattailla. Kiertelemme hetken aikaa keskustaa ja kuskimme yrittää houkutella meitä poikkeamaan jokaiseen mahdolliseen kauppaan. Emme kuitenkaan taivu ja lopulta päädymme jälleen Niilin rannalle.

Istuskelemme terassilla ja nautimme kylmää olutta. Varjossa on lämpötila noussut jo huimaan 38 asteeseen. Olo on leppoisa ja saamme päähämme lähteä purjehdukselle.

Kutsumme pöytäämme "kauppiaan" ja rupeamme keskustelemaan hinnasta. Kahden tunnin risteily tulee lopulta maksamaan alle neljä euroa hengeltä.

Kari Niilillä.Käväisemme kuitenkin ensin McDonald'sissa syömässä :-) Ravintolalla on mahtava näköala Luxorin temppeliin. Roskaruokaa ja kulttuuria samalla kertaa ;-)

Massu täynnä lyllerrämme veneelle. Purjeveneeseen mahtuisi helposti parikymmentä henkeä, mutta se on varattu ainoastaan meille. Tilaa on vaikka millä mitalla.

Livumme hiljalleen pitkin jokea. Olo rentoutuu ... voisin vaikka viettää muutaman päivän veneessä lilluen.Matkalla meille myydään vielä kolmaskin tunti veneessä ... lopulta kolmen tunnin purjehduksen hinnaksi tulee viisi euroa päältä. Ei yhtään hassumpaa.

Ihailemme maisemia ja nautimme teetä. Ohi lipuu muita veneitä. Rannalla käyskentelee paikallisia ja vesipuhvelit laiduntavat pelloilla.

Aurinko laskee ja ilma viilenee hieman. Olo piristyy ja seurailemme elämää joella. Sitten takaisin satamaan ja nauttimaan kylmää olutta.Purjevene Niilillä.

Istuskelemme ja ihmettelemme maailman menoa. Kävellen takaisin hotellille ja sitten kortteja kirjoittelemaan. Kylmä suihku tuntuu mahtavalta ja päivän pölyt valuvat viemäriin.

9.3.2005 Kuninkaiden laakso

Aamulla on edessä aikainen herätys. Edessä on retki Kuninkaiden laaksoon. Käväisen pikaisesti suihkussa ja hotkin aamiaisen. Sitten vastapäisen hotellin eteen, josta retkemme lähtee.

Bussi poimii meidät puoli kahdeksalta ja ajamme kohti Kuninkaiden laaksoa. Matka on lyhyt ja olemme hetkessä perillä. Olen laaksossa toista kertaa, joten kaikki on tuttua.

Laakso on karu ja siellä ei kasva mitään. Sisäänpääsylippu oikeuttaa käyntiin kolmessa eri haudassa. Aurinko on vielä melko matalalla, mutta lämpötila nousee koko ajan.

Kierrämme läpi kolme eri hautaa. Seinät ovat täynnä hieroglyfejä ja paikka on mielenkiintoinen. Valokuvaaminen on kiellettyä, mutta onnistun kävellessä ottamaan muutaman kuvan ilman salamaa.

Porukka kerätään jälleen kasaan ja ajamme läheiseen käsityöpajaan. En oikein jaksa kiinnostua aiheesta, mutta ilmastoidussa kaupassa istuskeleminen on mukavaa.

Hieroglyfejä haudassa.Seuraavaksi vuorossa on vierailu kallioon hakattuun Hatshepsutin temppeliin. Aurinko porottaa jo aivan täysiä ja lämpötila on noussut mukavaan 50 asteeseen auringossa. Temppeli on mielenkiintoinen, mutta hiki virtaa pitkin selkää. Kierroksesta tulee melko pikainen ja löydän itseni istuskelemasta varjosta.

Paluumatkalla pysähdymme vielä Memnonen patsaita katsomaan. Patsaat ovat keskellä peltoa, mutta todella vaikuttavan kokoiset.

Sitten takaisin hotellille. Nälkä vaivaa ja päädymme Simon kanssa syömään läheiseen Ritz ravintolaan. Pippuripihvi maistuu oikein hyvältä.
Oman hotellimme allas on kerrassaan ankea. joten fiksuina miehinä marssimme pokkana vastapäisen hotellin altaalle.

Onnistumme saamaan loistavat paikat altaalta. Istuskellessa voi ihailla ohi lipuvia purjeveneitä ja nauttia auringosta.

Aurinko paistaa mukavasti pilviverhon takaa. Pulahdan välillä uimaan ja sitten takaisin istuskelemaan. Simo lähtee päiväunille ja minä jään vielä altaalle.

Sitten suihkuun ja puhtaat vaatteet päälle. Kirjoitan jälleen muutaman kortin ja valmistaudun illanviettoon.
Otamme taksin keskustaan. Kokoonnumme isoksi ryhmäksi McDonald’sin eteen ja lähdemme kävelemään basaari alueelle. Tarjolla on vaikka mitä ja kauppiaat roikkuvat hihassa.Kari Kuninkaiden laaksossa.

En oikein innostu ostamaan mitään. Kiertelemme toista tuntia ja lopuksi päädymme joen rantaan oluelle. Päivä on ollut rankka ja lähden hotellille nukkumaan kymmenen maissa.

10.3.2005 Hurghada

Aamulla on aika pakata kimpsut ja kampsut. Edessä on kaupungin vaihto ja bussimatka Hurghadaan. Pakkaan tavarat ja käväisen suihkussa. Aikaa jää vielä käväistä aamiaisella. Sitten on vuorossa huoneiden luovutus ja bussimatka alkaa.

Lähdemme hotellilta puoli kahdeksalta ja Hurghadan hotellilla olemme hieman ennen kello kahta. Ajamme aluksi Niilin vartta ja nähtävää riittää. Noin tunnin jälkeen suuntaamme autiomaahan. Näköala muuttuu synkäksi ja yksitotiseksi. Murentuneita kallioita kaikkialla.

Nukahdan ja herään kun pysähdymme taukopaikalle. Äkkiä vessaan ja sitten takaisin autolle. Ilma on muuttunut täysin. Tuulee pohjoisesta ja lämpötila on laskenut pariinkymmeneen asteeseen.

Saavumme Hurghadaan ... tuulee niin, että tukka meinaa lähteä päästä. Lämmintä on vieläkin yli kaksikymmentä astetta.

Hotellini El Arosa on ... mielenkiintoinen ... kotoisa ja leppoisa. Saan huoneen kolmannesta kerroksesta ja hotellissa ei ole hissiä. No tuleepahan kuntoiltua.

Hatshepsutin temppeli.Huone on vaatimaton, mutta tilava. Parvekkeen ovia ei saa kunnolla kiinni ja tuuli kolistelee nurkissa. Uima-allas on mahtava ... pieni ja sijaitsee hotellin ravintolan keskellä. No voipahan uida muiden ruokaillessa illallisasuissa ;-)

Tavarat kannetaan huoneeseen ja suuntaankin suoraan tervetulotilaisuuteen. Varaan matkan snorklailemaan ja lähdemme tilaisuuden jälkeen porukalla Hurghadan keskustaan.

Käväisen syömässä McDonald'sissa ja kävelen sitten hetken aikaa keskustassa. Sitten on aika suunnata takaisin hotellille. Ihmettelen hetken ja hyppään 15 muun kanssa pakettiautoon. Matka maksaa 15 senttiä ja ihme kyllä onnistun löytämään takaisin hotellille.

Istahdan hetkeksi hotellin baarin ja juon oluen. Sitten onkin aika siirtyä huoneeseen lepäilemään.

11.3.2005 Tuulisella rannallaHieroglyfejä Hatshepsutin temppelissä.

Herään ensimmäisen kerran ennen kello neljää aamun rukouskutsuun. Käännän kylkeä ja jatkan nukkumista. Nousen kahdeksan maissa ja käväisen aamiaisella.

Ulkona tuulee edelleen aivan käsittämättömän kovaa eli edellisen päivän myrsky jatkuu. Päätän kuitenkin olla rohkea ja suuntaan vastapäisen hotellin rannalle. Istahdan hetkiseksi rantatuoliin ja nautin auringon lämmöstä. Tuuli on kuitenkin liian rajua ja puolen tunnin jälkeen luovutan.

Käväisen hotellilla vaihtamassa vaatteet ja kirjoittamassa muutaman kortin. Hyppään taksiin ja suuntaan keskustaan. Kuljettaja yrittää huijata rahojen kanssa, mutta tällä kertaa en mene halpaan. Antamani 100 punnan seteli vaihtuu käsittämättömän nopeasti 10 punnan seteliksi. Hyvä yritys ja näppärät sormet.

Keskustassa istahdan oluelle ja ihmettelen maailman meno. Lämmintä on yli 20 astetta, mutta tuuli tekee ilmasta viileän. Lueskelen samalla kirjaa.

Hyppään jälleen pakettiautoon ja suuntaan takaisin hotellille. Tilaan oluen ... hinta on huikeat 70 senttiä puolen litran pullosta.

Istuskelen lopun iltaa hotellin oleskelutiloissa. Paikka on ihan viihtyisä biljardipöytineen. Juttelemme Riitan ja Jukan kanssa eri matkoista, joilla olemme olleet.

Vene saaren rannassa.Kahdeksan aikaan käväisemme syömässä illallisen. Ruoka on hyvää ja kana maistuu oikein makoisalta. Istumme ruokailun jälkeen vielä jonkin aikaa iltaa ja sitten on jälleen aika mennä nukkumaan.

12.3.2005 Merellä

Kurkistan aamulla parvekkeelle. Tuuli on hieman laantunut ja muuttanut suuntaa. Täytyy vain toivoa, että snorklausretki toteutuu. Kaksi edellistä päivää tuuli on ollut myrskyisä ja jopa auringon ottaminen on ollut hieman hankalaa.

Bussi noutaa meidät hotellilta ja suuntaamme veneelle. Saamme itsellemme snorklausvälineet rannalta. Vene keikkuu jo rannassa lupaavasti ja halukkaille jaetaan pahoinvointipillereitä.

Tuulee aivan julmetusti. Istuskelen kannella ja saan ensimmäisestä aallosta itseni aivan märäksi. Vesi maistuu mukavan suolaiselta, mutta päätän siirtyä sisätiloihin.

Pysähdymme ensimmäiseksi yhdelle saarista. Tuulee aivan vietävästi, mutta onnistun ottamaan tunnin verran aurinkoa. Saari on karu, mutta ranta aivan mahtava.

Saarelta jatkamme matkaa ensimmäiselle riutalle. Päätän jahkailun jälkeen uskaltautua snorklailemaan. Vesi on mukavan lämpöistä noin 20 asteista. Uin lähimmälle riutalle ja ihailen kaloja. Värit ovat mahtavat ja kaloja löytyy jos jonkin kokoisia. Välillä ohitse lipuu violetteja meduusoita. Suurin kala, jonka näen, on yli metrin mittainen.

Takaisin veneeseen ja aurinkoon lämmittelemään. Vaihdan päälle kuivat vaatteet ja yritän saada itseni lämpimäksi. Vene suuntaa seuraavalle riutalle, mutta tällä kertaa päätän jättää uinnin väliin.

Saamme myös lounaan laivalla. Ruoka maistuu uinnin jälkeen. Lounaan jälkeen onkin aika lähteä kohti satamaa. Päivästä tuli ihan mukava vaikka tuuli olikin turhan kova.

Sitten bussilla takaisin hotellille ja suihkuun pesemään pois iholla olevaa suolakerrosta.

Lokit.Tapaan muun poppoon hotellin aulassa. Otamme yhdet neuvoa antavat ja suuntaamme läheiselle basaarialueelle. Kiertelemme ja kaartelemme kaupoissa sekä ihmettelemme maailman menoa. Välillä pysähdymme lasilliselle ja jatkamme taas matkaa.

Kahdeksan maissa palaamme hotellille päivälliselle. Ruoka on hyvää ja aterian päätteeksi istahdamme vaihteeksi hotellin oleskelutiloihin. Illan päätteeksi käväisemme vielä lasillisella ja sen jälkeen nukkumaan.

13.3.2005 Rannalla

Aamulla tuulee aivan yhtä lujaa kuin aikaisempinakin päivinä. On kuitenkin viimeinen lomapäivä joten päätän lähteä rannalle.

Käväisen suihkussa ja pakkaan rantavarusteet. Hölkkään tien toisella puolella olevalle hotellialueelle ja majoittaudun rannalle. Aurinko polttaa mukavasti ja viileä tuuli vilvoittaa.

Viihdyn rannalla vajaat pari tuntia ja sitten takaisin omalle hotellille. Katselen itseäni peilistä ... suurin osa ruumiista on vielä palamatta ... hyvä niin. Rasvaan itseni ja loikoilen hetken.

Päätän käydä katsomassa hotellia, jossa vietin viikon neljä vuotta sitten. Päätän ottaa taksin, koska kaupunki on kasvanut muutamassa vuodessa valtavasti ja en enää löytäisi paikallisbussilla perille.

Matka taittuu melko nopeasti ... alue on muuttunut aivan täysin. Tunnistan kyllä hotellin, mutta en oikeastaan mitään muuta sen ympäriltä. Hurghada kasvaa turismin voimalla nopeasti.

Käväisen syömässä ja kävelen hetken ympäriinsä. Sitten jälleen taksiin ja takaisin hotellille. Palkitsen itseni kylmällä oluella hotellin oleskelutilassa.

Riitta ja Jukka liittyvät seuraani ja menemme istuskelemaan kadun varressa olevaan baariin. Ihmettelemme ohikulkevia ihmisiä ja kun aurinko laskee lähdemme hotellin päivälliselle.

Loppu ilta meneekin rattoisasti hotellilla viiniä siemaillen.

Luxorin temppeli yöllä.14.3.2005 Matka kotiin

Herään ensimmäisen kerran puoli yhdeltä. Tuuli on yltynyt lähes myrskyksi ja parvekkeen ovet kolisevat, Tuuli on niin kovaa, että se laukaisee noin 25 kertaa ikkunan alla olevan auton hälytyslaitteet. Kuuntelen siis reilun tunnin erilaisia hälytysääniä.

Kello soi neljältä ... olo on aivan kuollut. Unta olisi tarvittu vielä muutama tunti. Raahaudun suihkuun ja heitän loput tavarat laukkuun. Sitten aulaan ja bussia odottamaan. Saamme mielettömät aamiaispakkaukset mukaamme ;-)

Hurghadasta ajamme jälleen bussien kokoontumispaikalle ja jatkamme siitä noin 150 auton kolonnassa kohti Luxoria.

Pysähdymme jälleen puolessa välissä tauolle. Saan kupin aamukahvia ja innostun ottamaan pari kuvaa pienestä kamelista. Matka jatkuu ja hieman ennen Luxoria saamme tietää koneemme olevan myöhässä.

No, onneksi se ei haittaa. Kipitän Tutotel hotellin katolla olevalle uima-altaalle ja makaan tunnin auringossa. Olo on hyvä ja istahdamme hotellin ravintolaan. Osa syö ja osa vain nauttii kylmästä oluesta.

Matka kentälle on lyhyt ja lähtöselvityskin menee vaivattomasti. Ostan kentältä pullon viskiä ja istuskelen kahvilassa. Lopulta pääsemme lähtemään kohti Helsinkiä vain vajaan tunnin myöhässä.

* Karin kotisivu *